wannie.blogg.se

Annie Eriksson 25år. Mamma till Nellie 150203. Bf 161209 ♡ Följ med oss i vardagen!

Hjärtmuskelsjukdom

Kategori: Familj

Hjärtmsukelsjukdom, eller kardiomyopati är en samlingsbeteckning för sjukdomar i hjärtmuskeln. Dessa sjukdomar gör det svårt för hjärtat att pumpa blod och kan orsaka hjärtsvikt. 
 
 
För ett X-antal år sedan visade det sig att vi inom familjen (pappas sida) bar på en hjärtmuskelsjukdom. I början när detta upptäcktes så förstod ingen utav oss var detta innebar eller vad det var för något. Innan det stod klart vilka som, (bar på anlaget) alltså vilka som bar på sjukdomen, krävdes många undersökningar på hjärtmottagningen i göteborg. Hit har jag fått åka i några år för att undersökas.
 
En kort sammanfattning om hur detta går till.
Det hela börjar med att man blir undersökt utav två stycken hjärtspecialister som gör ett EKG och ultraljud på hjärtat. Detta tar ett X-antal timmar. Via denna undersökning kan läkaren se om det finns ett "anlag" till en hjärtmuskelsjukdom genom att titta på bilderna och mäta tjockleken på kammaren. Är tjockleken över "normalt" så betyder det att man bär på "anlaget". Genom första undersökningen så ser dom bara hur hjärtat jobbar i "normalt" "ej ansträngande" läge. Så efter detta mäts även ditt hjärta via EKG i viloläge samt genom att anstränga sig, (i form av ett arbets-EKG där man får cykla på en motionscykel).
 
När man anstränger sig så pumpas mer blod och musklerna spänner sig. Så för att detta skall ske på ett naturligt och "friskt" sätt, så måste tjockleken på kammaren vara tillräcklig så att rätt mängd blod kan pasera från hjärtat. Ser läkarna då via arbets- och vilo EKG:t att kammar tjockleken utvidgas och innebär en risk så betyder det att du bär på "anlaget" och alltså har en hjärtmuskelsjukdom.
 
   Denna hjärtmuskelsjukdom kallas för Hypertrofisk kardiomyopati   läs mer här. 
 
Några inom familjen bär på detta anlag och som tur var inte alla. Sjukdomen i detta fall är ärftlig och bär med sig en elak gen som kan föras över i generationer. Jag tillhör en utav dom som bär på anlaget men ej behöver äta medecin för det. Det medför dock att jag inte får anstränga mig för mycket, t.ex. träning där du pressar dig till max, typ tyngdlyftning, intervalla träning m.m.
Andra har så pass stor förtjockning på muskeln och får äta medecin för att sänka pulsen och kan nästan inte träna alls. Så för en som alltid har tränat och mer eller mindre levt med att träna så kan detta innebära en helt ny livsstil. Kroppen mår ju såklart bra av att röra sig, men i detta fall får man inte pressa sig till max. Promenader, lättare joggning, golf m.m är saker man kan göra utan att det innebär en risk.
 
Sjukdomen är inte lätt att upptäcka, utan det är nästan bara "tur" att den upptäcks. Många bär säkert på sjukdomen utan att veta om det, för man känner kanske inte ens av den själv. En sak som man kan känna igen är att om man tränar, (hur vältränad man än är) så säger kroppen bara ifrån och man blir helt plötligt helt utmattad utan att veta varför. Detta kan vara ett symptom, men det är olika för alla. 
Någon har säkert hört talas om fotbollsspelare som bara faller ihop på planen och är livlösa? Detta kan vara en orsak. 
 
 
Här undersöks Nellie, 3 månader.
 Än så länge ser hon superfrisk ut!
 
Kommentera inlägget här: